הדסה אופטימל

פוטנציאל הפוריות שלך

פרופ' רונית חיימוב – קוכמן, מומחית לפוריות ורפואת גיל המעבר.

קצב החיים המהיר של תקופתנו מביא עמו נטייה לדחיית גיל האימהות. המרוץ אחר רכישת השכלה גבוהה וההשקעה בקריירה מאלצים נשים רבות לדחות את ההיריון הראשון לאמצע שנות השלושים או אף מעבר לכך. דהיינו לשלב מאוחר יותר של תקופת הפריון המוגבלת של האישה. עובדה זו מייצרת מציאות בה נשים לא מעטות מביאות ילדים בגיל מבוגר. הפסיכולוגית ג'ייל שיהי טוענת כי הורות מאוחרת היא חלק בלתי נפרד מ”השעון החברתי החדש", תהליך פסיכולוגי-חברתי המתרחש בימינו.  לשיטתה, עם הארכת תוחלת החיים, השלבים במעגל החיים מתארכים, גיל ההתבגרות בימינו מסתיים רק בגיל 30 ולכן גם מיקומה של ההורות משתנה על ציר מעגל החיים. מסיבות אבולוציוניות ושינוי מהיר מאד בתוחלת החיים במאה האחרונה, נראה שהשעון הביולוגי של האישה איננו מתוזמן עם ה"שעון החברתי החדש". לנשים בנות 35 ומעלה המעוניינות בהריון בשלב מאוחר יותר בחייהן, יש סיכוי גבוה להזדקק לסיוע של מרפאות פריון. למרות זאת, נשים רבות אינן מודעות לפוטנציאל הפריון המוגבל בזמן.

פוריות האישה

הגבלת תקופת הפריון של נשים

שנים רבות לפני גיל המעבר (גיל הפסקת המחזור), חלה ירידה מואצת בפוריות נשים. זאת למרות שהמחזור החודשי ממשיך להיות סדיר. היות והתהליך הדרגתי אין הגדרה מדויקת לגיל מבוגר מבחינת פוטנציאל הפריון של האישה. יחד עם זאת, הירידה בפוטנציאל הפריון מתבטאת חזק יותר לאחר גיל 35.

הירידה בפריון מיוחסת לירידה בעתודת הזקיקים בשחלה ולאיכות הלקויה של הביצית. אמנם העוברית ממין נקבה נולדת עם כ-400,000 זקיקים בכל שחלה, אך רק כמה מאות של זקיקים יגיעו לביוץ מדי חודש בין גיל ההתבגרות המינית ועד לגיל המעבר. שאר הזקיקים הראשוניים מתנוונים בשחלה לפני שיגיעו לביוץ.

מגיל 38-35 מואצת הירידה במספר הזקיקים פי 2 עד לחוסר ביוץ מוחלט. בגיל הפסקת המחזור ההאצה בהרס הזקיקים מתחילה כשמספר הזקיקים נמוך מ-25,000 .

קצב צמצום מספר הזקיקים בשחלה הוא תהליך טבעי שחל בכל הנשים אולם יש נשים שלהן מאגר זקיקי נמוך כבר בגיל צעיר. גורמי סיכון להתרוקנות מוקדמת של המאגר הזקיקי הם: עישון, היסטוריה משפחתית של כישלון שחלתי מוקדם, סיבות גנטיות וניתוחים קודמים בשחלה. התפיסה שמחזור סדיר מבטיח סיכויי פריון גבוהים היא תפיסה שגויה הנפוצה מאד בין רופאים מטפלים ונשים מטופלות גם יחד.

הגעת לגיל 31 וחשוב שתדעי:

  1. פוריות האישה מוגבלת לחלון זמן ואחרי גיל 35 יורדת בקצב מהיר יותר.
  2. ניתן להעריך את מצב הפריון שלך על ידי בדיקות פשוטות.
  3. אם אין לך תוכניות להרות – זכותך לבחור בכך ולא להיכנע ללחץ החברתי.
  4. אורח חיים בריא יכול להשפיע על מצב הפריון:
  • עישון מזיק לביצית ולזרע ובעל השפעה שלילית מוכחת על הפריון. חשוב להפסיק לעשן ולהימנע ככל האפשר מעישון פסיבי.
  • מומלץ לשתות הרבה אך הימנעי ככל האפשר ממשקאות עתירי סוכר, "דיאט" וצבעי מאכל.
  • חשוב להגביל שתיית קפה, הפחיתי הכמות לכוס עד שתיים ליום.
  • הימנעי משתיית אלכוהול מופרזת ומצריכת סמים.
  • הקפידי על תזונה מגוונת הכוללת מוצרים לא מעובדים כגון: פירות וירקות, מוצרי חלב ובשר.
  • הימנעי מאכילת מזונות מעובדים המכילים צבעי מאכל, חומרי טעם וריח ותוספים שונים.
  • השמנת יתר קשורה לירידה בשיעורי ההיריון. אם יש לך עודף משקל מומלץ מאד לפנות לדיאטנית ולקבל הנחיות לתזונה מבוקרת שתסייע לירידה במשקל.
  • פעילות גופנית שגרתית מאד מומלצת ובעלת השפעה מיטיבה על בריאותך הנפשית והפיזית.
  • אם את סובלת ממחלה כרונית או אם את נוטלת טיפול תרופתי קבוע, יש לבצע הערכה ואיזון של המחלה והטיפול לפני תכנון ההיריון.

פוריות האישה בגילאי 30

התפקיד החשוב של המודעות לפריון בחייה של האישה ובתכנון עתידה

הגיל הוא אמנם הפקטור המשמעותי ביותר לקביעת פוטנציאל הפוריות של נשים אך לכל אישה ואישה יש פרופיל אחר המנבא את יכולתה להרות. כיום, המרפאה להערכת פוטנציאל הפוריות מביאה לכל אישה אפשרות חדשנית לברר את פוטנציאל הפוריות האישי שלה.

לאחר הייעוץ תדע האישה את הזמן הנכון עבורה מבחינת תכנון הילודה ואת האפשרות לשמר את פוטנציאל הפריון שלה אם בחרה לדחות את ההיריון הראשון. כך נחזיר לנשים את השליטה על תכנון המשפחה שלהן במקביל לחיי הקריירה שהן מנהלות.

ידע מושכל לגבי פוטנציאל הפריון שלך מוביל לאימהות מאושרת בזמן שבו את בחרת!

התקשרו 3811* או השאירו פרטיכם